21 de des. 2009

EN FUMERA ENS VIGILA


Aquests dies hem rebut la visita d'en Fumera, que ens ha deixat missatges i regalets.
Potser alguns pares i pares no coneixíem aquest ésser i és per això que a continuació us espliquem el que hem pogut esbrinar d'ell.
En Fumera és un ésser misteriós amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, que tot-ho-veu, tot-ho-escolta i tot-ho-xerra. En Fumera és un patge de la mitologia catalana típic de la Catalunya Nord i de bona part de la província de Girona, i en especial de l'Alt Empordà. És un emissari dels Reis d’Orient, l’encarregat d’explicar-los si la mainada s’ha portat bé i els hi deia si els nens havien estat bons i podien rebre joguines, o pel contrari, havien estat dolents i havien de rebre carbó. S’anomena Fumera perquè entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. Altres versions d’aquest personatge, diuen que té un ull al dit índex i que aquest s’allarga com si fos un xiclet, i també que té quatre orelles per escoltar millor tots els secrets dels nens. Segons la tradició, en Fumera “tot ho veu, tot ho sent i tot ho xerra”.
Antigament s’utilitzava com un espantamainades per tal de que els infants es portessin bé durant l’època de Nadal; fins i tot en algunes cases posaven un ninot de drap que simulava a en Fumera penjat amb un cordill al costat de la Llar de Foc. Aquest personatge desapareixia misteriosament, un cop passada la nit de Reis o bé se’l cremava a la llar de foc.
En algunes escoles empordaneses on s’ha recuperat aquest personatge, el Fumera és representat a través d’ulls de cartolina que es pengen per a tota l’escola, com a símbol de que els nens i nenes estan sent vigilats. A Girona, en canvi, a aquest personatge en deien Xocolata o Xemeneia, fent referència al seu color i a la manera com entrava a les cases.

Sigui com sigui representat, el que importa és que en Fumera ens recorda a tots que hem d'ésser bons i ens hem de portar molt bé.